štvrtok 13. decembra 2007

Príťažlivosť nie je voľba

Ahojte všetci zainteresovaní! Dúfam, že ste pripravení absorbovať nové informácie, lebo sa to chystám na Vás všetko pekne zhurta vybaliť. :-)

Príťažlivosť (attraction) je sila, ktorou jeden objekt priťahuje druhý. [Wordnet]

V užšom kontexte sociálnej psychológie (pre naše potreby ako na mieru ušitý) ju možno označiť ako silu, pôsobiacu medzi dvoma ľudmi, so sklonom priťahovať ich k sebe a klásť odpor ich separácii. [Wikipedia]

Ešte iná, voľnejšia definícia odkryje príťažlivosť ako spôsob, ktorým Príroda prevezme vládu nad našim telom a mysľou na dostatočne dlhý čas na to, aby sme sa združili s niekým, kto oplýva dobrými génmi. (Toto stojí za premýšľanie :-) ) [*1]

Príťažlivosť nie je voľba. Čo tým myslím? Je to niečo, čím sme viac menej zmietaní, nemáme nad tým kontrolu, neovládame to, nevyberáme si. Mnohokrát nevieme vysvetliť, prečo ju pociťujeme. Slová sú len približné, nedokonalé symboly používané na pomenovanie javu, veci a preto ich je treba viac, aby sa vytvoril celkový "obrazec". Pri pokuse opísať príťažlivosť načrime po slová ako spontánnosť, nespútanosť, tajomnosť, neskrotnosť, nevyspytateľnosť, iskra, fluidum (máte dalšie?) a pri hľadaní toho, čím nie je nájdeme výrazy ako: predvídateľnosť, logické dôvodenie, zatriediteľnosť...

Žena si nemôže vedome, logicky vybrať, či bude k danému mužovi priťahovaná, alebo nie. (Hmm, pozrime sa na to - tento muž je dobre stavaný, zodpovedný, inteligentný - ok, rozhodla som sa, že budem k nemu priťahovaná.) Príťažlivosť jednoducho pociťuje, alebo nie! Je to ako mechanizmus kľúč (muž) - zámka (žena). Mechanizmus silnejší ako logika, silnejší ako dôvody či zlé skúsenosti. Ak sa tento mechanizmus nespustí, šance na eskaláciu, randenie, vzťah apod. konvergujú k nule. Aké sú implikácie?

Situácia č.1: Muž a žena prešli cez interakcie, ktoré sú dostatočné na sformovanie dojmu. Žena necíti príťažlivosť. Game over páni. Neexistuje nič, čo môže tento MUŽ urobiť, aby to zvrátil. Môže logicky vysvetľovať, prehovárať, prosiť, kúpiť ešte päť večerí, citovo vydierať - nič nepomôže. Žene môže dohovárať matka (taký zlatý chalan to bol, inteligentný, urastený, milý, nechápem ako si ho mohla poslať k vode), jej rovesníčky, priatelia...- je dohrané. Ženu nemôžte presvedčiť, aby Vás chcela! Prosím Vás, odíďte z tejto situácie kým máte u nej ešte zbytky rešpektu!

Situácia č.2:
Muž a žena prešli cez interakcie, ktoré sú dostatočné na sformovanie dojmu. Žena cíti príťažlivosť. Game over, tentokrát však pre ňu. Neexistuje nič, čo by mohla ŽENA urobiť, aby to zvrátila. Žiaden nátlak od rovesníčok (vôbec sa k Tebe nehodí, je to buran, arogantný debil), rodičov, dôvodenie si samej pre seba, prečo by príťažlivosť nemala pociťovať nepomôže. Je v tom!

Začína tu už dávať zmysel jav, kedy ženy zostávajú v dysfunkčných vzťahoch? Celkom jasne áno. Príťažlivosť je silnejšia ako akákoľvek logika, tlak okolia či sociálne normy.

Je možné príťažlivosť ovplyvniť? Je možné naučiť sa, ako ju
u žien naštartovať a zvýšiť tak svoje šance na úspech? Istotne, ale o tom inokedy...

1* Inšpirované Geoffrey Miller - The mating mind

Celý článok inšpirovaný literatúrou a programami David DeAngela




Žiadne komentáre: