piatok 14. decembra 2007

Mentalita vzácnosti verzus mentalita hojnosti

Ďalší veľmi dôležitý dielik do celkovej skladačky. Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že téma ide bokom - preč od vzťahov a randenia. Nie. Režeme síce laterálne, ale poriadne hlboko. A verte, odmena za túto kontempláciu stojí za to.

Mentalita je naša základná súradnicová sústava, v ktorej všetko vykresľujeme. Je to charakteristická mentálna sada, filter ak chcete, pomocou ktorého interpretujeme rôzne situácie a reagujeme na ne.[Wordnet]

Nasledujúce riadky budú vyžadovať zostrenú pozornosť - pojednávajú o dvoch východiskových mentalitách, ktoré sa dajú aplikovať v ekonómii, psychológii, bežnom živote i vo vzťahoch.

Mentalita vzácnosti (scarcity mentality) je viera, že všetky zdroje sú obmedzené. Je to WIN / LOOSE nazeranie na svet. Ak uspejem, niekto musí prehrať. Ak niečo získam, niekto iný musí stratiť. Každý si musíme čo najrýchlejšie uchmatnúť svoj "kus koláča", kým sa celý nezje.

Títo ľudia sú pasívni, boja sa zmeny, sá to nasledovatelia, nevytŕčajú z davu. Svoju vlastnú definíciu a akceptáciu hľadajú v rovesníckych skupinách (peer groups). Majú tendenciu hľadať skratky na dosiahnutie cieľa, sú orientovaní smerom do seba.


Mentalita hojnosti (abundance mentality) je presvedčenie, že všetkého na svete je dostatok. Pracovných miest, času, lásky, šťastia, úspechu, slobody, príležitostí, peňazí...Jeden by to mohol nazvať aj optimizmus - pohár nie je poloprádzny, je poloplný. Znamená to žiť s vierou, že všetky bariéry sú prekonateľné, myslieť "vo veľkom" a "načahovať sa za hviezdami".

Ľudí s touto mentalitou spoznáte jednoducho - sú úspešní. Vo vnútri sebaistí, ich hodnotový rebríček pevne ukotvený. Nehľadajú externú validáciu svojho konania a myslenia. Nepotrebujú sa predtým, než sa rozhodnú niečo urobiť, pýtať: Bude sa to ľuďom pozdávať? Schvália to? "Dovolia" mi to? Inými slovami - o správnosti toho, čo robia a ako zmýšľajú sú presvedčení zvnútra.

Ľudia s mentalitou hojnosti "slúžia", rozdávajú sa pre iných. Majú na to totiž dostatok zdrojov. Necítia sa ohrození ľuďmi pod sebou - nechávajú ich rásť, ľuďmi, čo sú lepší, ako oni - vyhľadávajú ich. Sú to vizionári, neboja sa nepreskúmanej pôdy, veria, že všetko je možné. Sú lídri, problémy riešia, sú aktívni, neboja sa zmeny. Vedia obetovať okamžitý pôžitok na úkor odloženého pôžitku (k teóriám o instant gratification vs. delayed gratification sa ešte vrátim v ďalších článkoch) - uvedomujú si, že nemožno mať všetko okamžite, vedia, že pred žatvou je treba orať, siať, polievať.....Do všetkého, čo robia sa púšťajú s vášňou, vidia príležitosť tam, kde ostatní vidia hrozbu. Život vnímajú prevažne pozitívne a to akoby "produkuje" samosanapĺňajúcu predpoveď úspechu.


Ľudia s mentalitou hojnosti sú odvážni. Toto je veľmi dôležitý koncept. Odvaha znamená konať, urobiť správnu vec. Odvaha nie je absencia strachu! Odvaha znamená cítiť strach, no konať aj napriek tomu! Zakaždým, keď zrealizujeme odvážny skutok, získame viac zdravého sebavedomia a to zasa potláča našu vnútornú úzkosť. (Model anxiety -> courage -> self-confidence - rozoberiem v budúcich článkoch)


Čo si myslíte, aké dopady majú tieto mentality na vzťahový život?
Prečo je niekto zaseknutý vo vzťahu, ktorý je vyhorený (vďaka za toto trefné spojenie Tami)?
Z akej mentality vychádza človek, ktorý na svojho partnera nežiarli, verí mu a necíti sa "opustený" ak sa napr. výborne zabáva s inými ľudmi?
Kto má väčšie šance na úspech pri "balení" novej baby: chalan, ktorý je úzkostlivo upnutý na výstup z danej situácie, pretože toto je jediná a posledná baba, ktorú v živote stretne, alebo chalan, ktorý do situácie vstúpi s myslením (a jeho reč tela bude tým pádom vyžarovať uvoľnenosť, humor, spontánnosť), že v rybníku takýchto rýb pláva ešte mnoho?
Ďalšie implikácie už nechávam na diskusiu a reakcie.

Inšpirované a spracované aj podľa THE ABUNDANCE vs SCARCITY MENTALITY

Žiadne komentáre: