utorok 18. decembra 2007

Trojuholník lásky

Nie nie, nebudeme rozoberať neveru - aspoň nateraz :-) Každý, kto aspoň raz naťukal do Google slovíčko láska už túto teóriu videl. Pre tých, čo tak neurobili, ale aj ako osvieženie pre nás ostatných - láska ako ju vidí Robert Sternberg.

Pojednáva o rôznych druhoch, typoch lásky v závislosti od zastúpenia troch základných pilierov -

intimita,dôvernosť (intimacy)
vášeň (passion)
zaviazanosť,oddanosť (commitment)

1.Neláska -
mimo trojuholníka, absentujú všetky tri elementy.
2.Náklonnosť, priateľstvo (červená bodka) - medzi týmito ľuďmi existuje puto, blízkosť, dôvernosť, blízkosť no bez vášne či dlhodobých záväzkov.
3."Zaslepená" láska (žltá bodka) - často pociťovaná, ako "láska na prvý pohľad", veľa vášne no absencia dôverneho prepojenia či záväzkov - môže viesť k rýchlemu vyprchaniu.
4.Prázdna láska (modrá bodka) - veľa oddanosti, žiadna intimita ani vášeň - typická napr. pre kultúry s vopred dohodnutými svadbami. Niekedy to, čo po rokoch z plnej lásky ostáva.
5.Romantická láska (žltá+červená bodka) - partneri sú previazaní fyzickou vášňou i dôverným putom, avšak bez dlhodobých záväzkov
6.Láska spoločnícka (červená+modrá bodka) - z partnerov sa po vyprchaní vášne stanú "spoločníci" na ceste životom. Majú silné puto, sú si oddaní, no bez sexuálnej túžby.
7."Hlúpa" láska (žltá+modrá bodka) - je výsledkom rýchleho dvorenia a vyústenia do záväzku (svadba), kde jediným motorom je vášeň bez stabilizujúceho dôverného puta
8.Úplná láska (zelená bodka) - ideál, ku ktorému sa snažíme dostať - vyrovnané množstvá vášne, intimity a záviazanosti. Stav ťažko dosiahnuteľný (ak vôbec) a ešte ťažšie udržateľný.

Teória vymedzuje extrémy, všetci sa neustále pohybujeme niekde medzi, migrujeme, putujeme, snažíme sa, prechádzame regresiou....Kde sa nachádza váš vzťah? Akým vývojom prešiel? Kam sa uberá?

Spracované podľa Triangular theory of love


Žiadne komentáre: