streda 19. decembra 2007

Prchavé očividnosti

Zaujímavý názov však? Čo sa za ním ukrýva?

Tento koncept pochádza od ukrajinského fyzika Moshe Feldenkraisa - autora Feldenkraisovej metódy, považovanej za súčasť tzv. komplementárnej medicíny. Ide o vzdelávací systém, zameraný na fyzický pohyb tela s cieľom rozšíriť a zušľachtiť využitie seba prostredníctvom vyššieho uvedomovania sa.

Pohyb --> vyššie uvedomenie samého seba --> rozšírené možnosti pri rozhodovaní sa, reakciách na rôzne aspekty života - emócie, vzťahy, intelektuálne úlohy...

Metóda predpokladá, že neexistuje separácia telo-duša a preto, keď sa začneme lepšie hýbať, zlepšíme svoje bytie aj na mnohých iných úrovniach.

Dobre teda, čo má už toto spoločné so vzťahmi?

V roku 1981 napísal Feldenkrais knihu Elusive obvious (prchavé očividno) a tento pojem má pre zlepšovanie vlastnej vnútornej psychiky nesmierny význam. Dobrá vnútorná psychika sa premieta ako vyrovnané vystupovanie, elegantné (a atraktívne) riešenie konfliktov, atraktívna reč tela (pomalé, sebavedomé pohyby, hlas položený nižšie a pokojne, schopnosť udržať so ženou dosť dlhý očný kontakt,apod.) a všeobecne prispieva k vyššej atraktivite jej nositeľa. Dáva to zmysel?

Konečne preč od teórie - hľadali ste už niekedy zúfalo po celom byte kľúče, snoriac na tých najmenej pravdepodobných miestach znova a znova, aby ste po tom, čo ste sa už vzdali zistili, že celý čas ležali na kuchynskej linke pri telefóne? Neboli stratené - nemalo teda zmysel ich hľadať.

Prchavé očividnosti sú všade okolo nás, kričia, no mi ich nepočujeme, žiaria ako slnko, no my ich nevidíme. Máte niekedy pocit, že život sa ešte len začne keď? Keď zmaturujete, keď odídete z domu, keď si nájdete prácu, keď budete mať dosť peňazí, keď budete slávni ako XYZ, keď sa vydáte/oženíte, keď ...? Čakanie na "prebudenie", na nájdenie iného vedomia. Vieme, že niekde v nás je skrytý potenciál, niečo neobyčajné, veľké a skvelé, no vždy sa nájde výhovorka, prečo sa tak ešte nestalo. Nedostatok odhodlania, času, odvahy....Prebudenie sa z vlastných limitov je asi len pre pár vyvolených.

Nemožno hľadať niečo, čo sa nikdy nestratilo!
Od detstva máme dojem, že vnútri nás sídli akési JA, oddelené od okolitého sveta. (Veta: čo sa deje "okolo" nás, čo sa "Ti" stalo..apod evokujú separáciu). Ja ako centrálne miesto, z ktorého všetko "tam von" vnímame.

Všetky skúsenosti, ktoré zažijeme, musia byť vedomé, nič nemôžno spoznať mimo vedomia a vedomie ako také nemá "lokáciu". Je to vedomie, čo mylne označujeme za JA, keďže idea "JA" sa zjavuje vo vedomí spolu so všetkým, čo nám je známe a od čoho zdá sa, existuje pocit oddelenia. Vedomie= poznávateľ (JA) + všetko, čo nám je známe + proces poznávania (aktuálne videnie, načúvanie...)

Nehľadajme oddelené JA, oddelené vedomie - sú to len nálepky našej mysle. Nemožno ho nájsť, nie je to objekt. Je konštantné, nemenné, tak známe a obyčajné, že je prehliadané pri hľadaní neobyčajného. Vedomie, to prchavé očividno, je to, čím sme my sami.

Zbavte sa nálepky JA. JA nájdeme vo všetkom, čo sa deje - prítomnosť, bytie, uvedomovanie, v ktorom sa odohráva celý život. Svet mimo duše/tela a osobný svet vnútri je jeden svet. Všetko jednoducho je. Všetko je možné, nič nemusí byť inak. Toto je zobudenie, uvedomovanie si, oslobodenie. Hľadanie sa skončilo.

Späť k vzťahom. Každý muž môže byť pre ženu atraktívny, bez ohľadu na svoje nedostatky - ak to v sebe objaví. Buďte mužom, ktorým ste - je to ok. V článku Príťažlivosť - iná pre neho, iná pre ňu som písal, že výzor nie je to, čo ženy u muža kladú na prvé miesto - je to osobnosť. Odpoveď je priamo pred Vami, iba ju nevidíte, neaktivovali ste ju, spí. Buďte mužom, ktorého ženy podvedome chcú. Stačí sa rozhodnúť.

Spracované podľa Roger Linden - Elusive obvious, inšpirované aj D.DeAngelo - Attraction isn´t a choice

1 komentár:

swarovski povedal(a)...

hm, zaujimave... rad sa necham poucit